Liturgische vieringen (tabel)

Einde coronamaatregelen

In de kerk gelden geen Coronamaatregelen meer. Er staat wel nog handgel voor mensen die dit wensen. Iedereen voelt zich vrij om handgel te gebruiken of een mondmasker op te zetten.
Voel je je niet goed of ben je verkouden, neem wat hangel om anderen niet te besmetten. De communie uitreikers ontsmetten nog even hun handen voor alle zekerheid.
De “handgel” gebruikte de priester al lang. Geen handgel, wel met water. In Zuiderse landen maak je het nog mee dat de acoliet (misdienaar) water aanbrengt zodat de priester zijn handen reinigt voor het klaarmaken van de gaven. Dit gebaar van de priester verwijst eveneens naar een joods gebruik dat Jezus deed: de voetwassing.

Wijwater
Het wijwater is terug aanwezig in de kerk. Nu alle coronamaatregelen opgegeven zijn, mogen we terug water gebruiken. Een mooi teken om terug een ‘oude’ gewoonte op te nemen. Een kruisje maken bij het gewijd water bij het binnenkomen in de kerk.

Vanwaar die betekenis?

Uiterlijke reiniging.

De kerk waar je komt bidden en vieren met anderen, brengt je tot rust. Je neemt wat water en maakt een kruisteken bij het binnenkomen van de kerk.  Met dit gebaar stel je je open voor de aanwezigheid van God. Het gewijd water verwijst meteen naar het doopsel. Zoals je goedendag zegt aan mensen, wil je goedendag zeggen aan God en stel je zo ‘uiterlijk’ open.

Innerlijke reiniging

Door een kruisteken te maken met gewijd water, wil je je van binnen reeds open stellen voor gebed. Als gedoopte wil je je open stellen voor God en medegelovigen. Je maakt je hart open om de eucharistie goed te kunnen vieren of aandacht te geven voor gebed. Denk maar aan Pasen of Palmzondag waar je ‘gezegend’ wordt met water om zo van binnenuit de liefde van God te ontvangen. Je kijkt niet alleen toe, maar maakt een kruisje in verbinding met God, Vader en moeder voor ons, met Jezus die leefde naar Gods liefde en de Geest die jou mag helpen om Gods liefde uit te dragen.


Secretariaat : Dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag open van 9.00 uur tot 11.00 uur. Wie priester Luc wil spreken graag na uw telefoontje 051/72.21.53 of 0472/53.51.38 of mail : lucdegraeve@hotmail.com.


Weekdagvieringen

maandag 2 oktoberGeen eucharistieviering
dinsdag 3 oktober18.00 uurSint-Jacobus Lichtervelde
woensdag 4 oktober18.00 uurSint-Jacobus Lichtervelde
donderdag 5 oktober8.00 uurSint-Henricus Torhout
vrijdag 6 oktober18.00 uurSint-Jacobus Lichtervelde

Weekendvieringen

zaterdag 7 oktober
18.30 uurSint-Henricus Torhout
zondag 8 oktober
10.00 uurSint-Jacobus Lichtervelde

Vaste vieringen via radio en tv

  • Radio Maria
    maandag t.e.m. zaterdag om 9.00 u. –  zondag om 10.00 u.
  • Radio 1
    elke zondag om 10.00 u.
  • één/canvas of NPO2
    tv-mis afwisselend op één/canvas of NPO2(Nederland) op zondag om 10.00 u.
Het volledige digitale aanbod vindt u op Kerknet.