Eerste Communie

Een vervolg op het doopsel is de stap naar de ‘eerste communie’.

Samen met hun vriendjes ontvangen zij voor het eerst Jezus in de hostie.

Voor ouders een ‘haltemoment’ op de afgelegde weg in het gelovig begeleiden van hun kind.


Op weg naar de eerste communie, meer info:

Geloven is niet iets van les of gedaan moet worden.

Nee, geloven is echt iets om te beleven. Niet 1 dag, maar elke dag weer. Vrienden van Jezus proberen voor anderen én voor zichzelf te zorgen. Hoe doen we dat? Door eerst te kijken en te luisteren naar Jezus. Jezus was tussen de mensen, maar was ook vaak alleen om te bidden.

Het is een aloude gewoonte om in het eerste studiejaar meteen aan de eerste communie te denken. En dus ook de draad van het christen zijn wat op te nemen. Daartoe is een engagement van jullie ouder belangrijk. Op school krijgen ze catechese en de juf of meester leert hen over die Jezus spreken. Aan u om mee te stappen met jullie kind. Weet dat het graag jouw visie wil weten. Als je zegt: vraagt het maar aan de juf/meester. Of ‘ik heb daar nu geen tijd voor’. Zal het kind inderdaad denken: het is maar een fabeltje, is maar iets voor één moment zelf.

Daarom wil onze kerkgemeenschap meetrekken met jullie. Geloven is niet zo moeilijk. Kom en zie.

Op weg:

Kom even af naar een viering ( zie liturgische vieringen). Je kind krijgt een afzonderlijk boekje om mee te volgen. Jij krijgt een volgblaadje om mee te bidden.
Kom vooraan zitten. Dan kan ik zien dat er iemand is en kan je kind mee iets doen én beleven. Voel je niet op je ongemak.

Speciale vieringen zoals kerstmis en vooral Lichtmis zijn mooie momenten om samen te beleven.

Een instapviering in maart is dan al een eerste grote stap. Beleven en vieren met velen. De kinderen blijven verwonderd en zullen in die viering een liedje zingen, en elk zal iets kunnen doen.

Zo zien en beleven kinderen dat eucharistie vieren, danken is zoals Jezus heeft aangetoond. Een  ouder kind van 10jaar? Hij/zij kan zelfs misdienaar worden.

Ons kruisteken:

Een vriend van Jezus maakt een kruisteken. Een herkenning van een teken van een christen. Benieuwd naar wat uitleg over het kruisteken?
Even  volgen op volgende link. https://www.kerknet.be/ccv-brugge/informatie/catechese-impuls-voor-eerstecommunicanten-het-kruisteken

Data Eerste Communie 2024

  • Sint-Henricus op zaterdag 4 mei 2024
  • Sint-Jacobus op zondag 5 mei 2024

Data Eerste Communie 2025 (in normale omstandigheden)

  • Sint-Henricus op zaterdag 24 mei 2025
  • Sint-Jacobus op zondag 25 mei 2025